Sosyal Medya Tasarımları
Sosyal Medya Post Tasarımı ile Kitlenizi Büyütün
Markaların sosyal medya hesapları için tasarladıkları sosyal medya post tasarımı paylaşılmadan önce birkaç aşamadan geçer. Sosyal medya post tasarımı yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalardan en önemlisi görsellerdir. Çünkü sosyal medyada dikkat çeken en büyük özellik, kullanılan görsellerdir.
Görsel ne kadar dikkat çekerse, etkileşim o kadar artacaktır. Fakat, sosyal medya için hazırlanan görseller ile baskı için hazırlanan tasarımlar birbirine karıştırılmamalıdır. Sosyal medya için tasarlanan görsellerin standartları ile baskı için hazırlanan görsellerin standartları göz önünde bulundurulduğunda, baskı için tasarım ortaya koyan bir grafik tasarımcı, dijital için görselleri tasarlamakta zorlanabilir.
Aynı zamanda, dijital için hazırlanan görsellerde dikkat edilmesi gereken bir başka nokta görsellerin boyutlarıdır. Her bir platform için farklı boyutlar kullanıldığından; tasarımcının, hazırladığı görselleri her bir sosyal medya ağı için uygun boyutlarda dışa aktarması gerekir. Görsel boyutlarından bahsetmeden önce, içerik tipleri hakkında biraz bilgilenelim.
Sosyal Medya Post Tasarımı İçeriklerinin Türüne Nasıl Karar Verilir?
Sosyal medya için içerik hazırlarken göz önünde bulundurulması gereken birkaç önemli detay mevcut. Öncelikle, içeriğin hangi konuda olacağına karar vermemiz ve konseptle alakalı olup olmadığını düşünmemiz gerekiyor. Eğer içeriğimiz konsepte uygunsa, içeriğe uygun görsel bulmadan önce içerik tipinin ne olacağına karar vermeliyiz.
İçerik tipi hakkında vereceğimiz karar, içeriğin amacıyla doğru orantılı. Yani, içeriği gören hedef kitleden beklentimiz nedir? İçeriğimizin ulaştığı kullanıcının içeriği beğenmesini mi istiyoruz, arkadaşını mı etiketlesin yoksa verilen linke mi tıklasın? Buna karar verdikten sonra içeriğimizin tipi otomatik olarak ortaya çıkacaktır.
Eğer Facebook‘ta paylaştığımız içeriğin amacı kullanıcıların linke tıklaması ise, içeriği Link Post (Bağlantı İçeriği) olarak hazırlamalıyız. Link Post’un görsel boyutu 1200×628 piksel şeklindedir. Tasarımın altına ve üstüne herhangi bir yazı yazılmayacaksa şayet, görseli 1200×600 piksel boyutlarında da oluşturabilirsiniz.
Bu sayede aynı görseli Twitter‘da da kullanabilirsiniz. Bağlantı İçeriği’ni paylaşım metni, açıklama ve başlık olmak üzere 3 farklı alanda düzenleyebilirsiniz. Bu 3 alanın da kullanıcıları ana amaca, tıklatmaya, itmesi gerekir.
Bu nedenle 3 alanın hepsine de Call to Action (Eyleme Çağırma) metni eklenmesi gerekiyor. “Daha fazlası için tıklayın”, “Öğrenmek için hemen tıklayın” gibi cümleler kurarak kullanıcıları tıklama eylemine çağırmalıyız kısaca.
Sosyal Medya Post Tasarımı Görsellerinin Hazırlanması
Görseller hazırlanırken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli nokta var. Amaca ve konsepte uygun görseller bulunduktan sonra, markaya uygun renklerin kullanılmasına dikkat edilmesi, paylaşılan içeriklerin topluca bakıldığında bir bütün olarak görülmesi gibi.
İçeriklerde çoğunlukla marka renklerinin kullanılması, kullanıcılar renk tonlarını başka bir yerde gördüğünde o markayı çağrıştırmasına yardımcı olur. O yüzden çoğunlukla marka renklerinin kullanılmasına dikkat edilmelidir.
Hatta görsel olarak illüstrasyon kullanılıyorsa eğer, bu illüstrasyonların hep aynı tipte olmasına tutarlı ve markayı çağrıştırması açısından özen gösterilmelidir.
Ayrıca, sosyal medya hesaplarınızda, özellikle İnstagram‘da “Puzzle” adı verilen bir yöntemle profile ilk girdiğinizde gördüğünüz 9 postun bir bütün içinde görülmesi, kullanıcı açısından görsel bir şölenmiş hissiyatı yaratır.
Görsellerin üzerindeki metinlerin oranından fazla olması, hem dikkat çekiciliğini hem de etkileşimini düşürecek bir etkendir. Bu yüzden hazırlanan içeriklerde metnin uzunluğuna ve kullanıcıları sıkmamasına dikkat edilmelidir.